Biscotti

200g flisad mandel
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Skalet av en citron (max)
6,5-7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Flisa mandeln.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta den flisade mandeln i stekpanna eller i ugn på 275 grader på bakplåtspapper, passa! Det går fort!
Häll äggulor, socker, vaniljsocker i en skål och rör om väl. Vispa vitorna och saltet till hårt skum. Vände ner i omgågar i ägg/sockerblandningen. Blanda ner det rivna skalet och mandeln. Blanda de torra ingredienserna och sikta i. Arbeta till en smidig deg. Dela degen och rulla ut den till två tjocka längder. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ca 35 min. Ta ut plåten och skär i 1 cm tjocka bitar. Förvara dem i burk med lock eller i frysen.
Om de inte blir tillräckligt hårda, ha in dem i ugnen på låg värme i ca 20 min.

Chokladfondant

Antal portioner: 4

120 g mörk choklad, 70 %
120 g smör
1.5 dl strösocker
4 st ägg
1 nypa svarta kardemummakärnor, stötta 
1 msk kakao
smör till formarna
Till servering
vaniljglass och hallon

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smörj 4 ugnsfasta formar noggrant och rikligt med smör.

3. Smält chokladen och smält smöret i ett vattenbad.

4. Stöt kardemumman i mortel.

5. Vispa hela ägg med strösocker och kardemumma fluffigt.

6. Rör ner kakaon i äggsmeten.

7. Vänd varsamt ihop äggsmeten med chokladen.

8. Fyll formarna med smet och stoppa genast in dem i ugnen och grädda fondanten i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. De ska vara lite lösa och rinniga i mitten.

 

Tips

Fondanten kan gräddas i teflonformar och vändas upp vid servering eller i koppar och då serveras direkt ur koppen (då slipper man oroa sig för att fondanten inte ska släppa ur koppen).Det här bakverket är utan mjöl och kan därför serveras till glutenintoleranta. Det är viktigt att inte smeten får stå innan man fyller upp formarna och gräddar bakverken. Då hinner den sjunka ihop. /Leila Lindholm


Goaste fisksoppan

Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min

Soppa
400 g torskfile
300 g laxfile
0.5 st purjolök
0.5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1.5 msk tomatpure
1.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2.5 dl vin, torrt vitt 
1.5 st fiskbuljongtärning
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor
150 g musslor

Vitlöksmajonnäs
1 st äggula
1 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 tsk vinäger
1 dl crème fraiche
1.5 tsk tomatpure
0.5 krm cayennepeppar
1.5 krm salt
3- 4 vitlöksklyftor

Gör så här

1. Soppa
Tina fisken om den är fryst.

2. Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.

3. Smält smöret i en stor gryta.

4. Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.

5. Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.

6. Koka ett par minuter.

7. Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.

8. Sjud 15 minuter.

9. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.

10. Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.

11. Tillsätt räkorna och musslorna.

12. Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.

13. Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.

14. Vitlöksmajonnäs
Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.

15. Rör i hop ägg och senap.

16. Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.

17. Tillsätt vinäger och crème fraiche.

18. Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.

 


RSS 2.0