Biscotti
Chokladfondant
Antal portioner: 4
120 g mörk choklad, 70 %
120 g smör
1.5 dl strösocker
4 st ägg
1 nypa svarta kardemummakärnor, stötta
1 msk kakao
smör till formarna
Till servering
vaniljglass och hallon
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj 4 ugnsfasta formar noggrant och rikligt med smör.
3. Smält chokladen och smält smöret i ett vattenbad.
4. Stöt kardemumman i mortel.
5. Vispa hela ägg med strösocker och kardemumma fluffigt.
6. Rör ner kakaon i äggsmeten.
7. Vänd varsamt ihop äggsmeten med chokladen.
8. Fyll formarna med smet och stoppa genast in dem i ugnen och grädda fondanten i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. De ska vara lite lösa och rinniga i mitten.
Tips
Fondanten kan gräddas i teflonformar och vändas upp vid servering eller i koppar och då serveras direkt ur koppen (då slipper man oroa sig för att fondanten inte ska släppa ur koppen).Det här bakverket är utan mjöl och kan därför serveras till glutenintoleranta. Det är viktigt att inte smeten får stå innan man fyller upp formarna och gräddar bakverken. Då hinner den sjunka ihop. /Leila Lindholm
Goaste fisksoppan
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Soppa
400 g torskfile
300 g laxfile
0.5 st purjolök
0.5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1.5 msk tomatpure
1.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2.5 dl vin, torrt vitt
1.5 st fiskbuljongtärning
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor
150 g musslor
Vitlöksmajonnäs
1 st äggula
1 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 tsk vinäger
1 dl crème fraiche
1.5 tsk tomatpure
0.5 krm cayennepeppar
1.5 krm salt
3- 4 vitlöksklyftor
Gör så här
1. Soppa
Tina fisken om den är fryst.
2. Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.
3. Smält smöret i en stor gryta.
4. Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.
5. Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.
6. Koka ett par minuter.
7. Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.
8. Sjud 15 minuter.
9. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.
10. Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.
11. Tillsätt räkorna och musslorna.
12. Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.
13. Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.
14. Vitlöksmajonnäs
Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.
15. Rör i hop ägg och senap.
16. Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.
17. Tillsätt vinäger och crème fraiche.
18. Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.