Alexanders Pasta

Ingredienser (4 personer):
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
2 st medelstora ägg
2 msk vatten
2 msk olivolja
2 krm salt

Instruktioner:
1. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja, salt och vatten.
2. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och det andra blandar sig.
3. Blanda nu ihop äggröran med mjölet, lite mjöl i taget.
4. Knåda degen tills den blir smidig. Om tid finns är det bra om den vilar i kylskåp cirka 30 minuter.
5. Dela degen i fyra lika stora delar och kör den igenom pastamaskinen till önskat format.
6. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.
7. Koka pastan i lättsaltat vatten och servera den tillsammans med något smarrigt.


Färsbiffar med mozzarella och tomatsås

Färsbiffar
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk fransk senap
<1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g mozzarella

Blanda samman allt utom mozzarellan.
Forma färsen till minst 8 tunna biffar.
Lägg ihop två och två med mozzarella i mellan.
Stek i panna tills de får fin färg. Sätt in i ugnen och efterstek på 175 grader i ca 15 min.

Tomatsås
Smörstek 1 hackad vitlöksklyfta
Häll i 1 burk finkrossade tomater.
Krydda med
1 tsk socker
1 tsk balsamicovinäger
1 msk oregano
Salt och peppar

Servera med pasta och sallad

Hel kyckling i ugn

1 kyckling på ca 1 kg
1 msk smält smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde (eller "lättare" grädde)

Låt lergrytan ligga i vatten ca 10 min.
Blanda smör, soja, salt, peppar och rosmarin.
Pensla kycklingen ut- och invändigt med blandningen.

Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
Häll på grädden efter 40 min. och stek ytterligare ca 20 min.

Servera med ris och gelé

Mammas lax

4 portioner

ca 800 g lax
Kallrökt skivad lax, ca 100 g
Citronpeppar

2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar

Potatis
Sockerärtor

Smörj en ugnssäker form. Skär laxen i bitar och lägg i, lägg skivor av rökt lax emellan varje bit. Krydda!
In i ugnen på 200 grader ca 20 min

Koka ihop såsen och servera allt med pressad potatis och sockerärtor.

Saffransbullar med vanilj

Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl


Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker 

Ägg
Pärlsocker

  1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
  3. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
  5. Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250ºC.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Tips Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.


Kolatårta

Botten:
24 digestivekex eller tex Brago, 2 paket Annas pepparkakor (ett paket vanliga och ett paket kardemummapepparkakor)
175 gram smör
Kolakräm:
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl brun farin
100 gram smör
Fyllning:
250 gram hallon (kan bytas ut mot bananer, lingon eller annat efter eget tycke och smak)
3 dl vispgrädde
Dekoration:
Riven vit, mörk och/eller ljus choklad
Krossa kexen med en mortel. Smält smöret i en kastrull och häll över de krossade pepparkakorna. Blanda ihop till en massa som trycks ut i en form med löstagbar kant. Tryck ut massan lite upp mot sidorna också. Ställ i kylskåp för att stelna.
Häll upp den kondenserade mjölken i kastrullen. Tillsätt farinsockret och smöret. Låt koka i cirka 10 minuter på svag värme tills det tjocknar och blir såsig. Rör om så att krämen inte bränner fast i botten. Häll krämen över pepparkaksbotten och ställ in i kylskåp för att stelna. När krämen har stelnat lägg på hallonen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut den över hallonen. Riv över choklad.
(Recept lånat härifrån: http://frostrosor.blogspot.com/2011/02/ljuvlig-kolatarta.html)

Rice crisp tårta de lux

Marängbottnar (3 st)
8 äggvitor
4 dl socker
6 dl rice krispies
Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad, 70%
Dekoration
4 dl grädde Frukt och bär efter egen smak (Tex kiwi, hallon, jordgubbar, mandariner, blåbär och passionsfrukt)
Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör. Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. (använd gärna assistent om du har det eftersom det tar ca 10-15 min att vispa marängen) Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar, men inte heller varma - för mjuka och kan spricka)
Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila den gärna först för att få bort ev. klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något. Gör chokladsmeten på samma sätt. Chokladen finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.
Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut chokladkrämen och lägg på marängbotten nr 2. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar eller över natten (godast då!)
Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med frukt, bär och choklad.
(recept lånat härifrån: http://mingodasida.blogspot.com/2010/06/rice-crisp-tarta-de-lux.html)

Simons laxburgare

800 - 1000 g Laxfileér
2 ägg
4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk malen spiskummin
2 tsk malen ingefära
2 tsk salt
2 tsk chilipulver

 

Blanda allt i matberedaren.
Gör till biffar och stek, men inte för länge.

 

Mangovinägrett:
2 schalottenlök
1mango
4 msk mango chutney
2 msk vitvinsvinäger
1msk matolja
2 krm salt
Färsk Chili efter behag

 

Blanda ihop och låt stå i kylskåp och dra.
Stek brödskivor i olivolja, salta.
Servera med lite tomat purjolök avokado och sallad.

Annies lax

1 burk creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
Dill (fryst tex)
1-2 paket skivad kallrökt lax
Avocado och tomater till
Stek laxen så den blir lite knaprig.
Blanda ihop såsen av creme fraiche, buljongtärninge och dill.
Servera med pasta.

Biscotti

200g flisad mandel
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Skalet av en citron (max)
6,5-7 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Flisa mandeln.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta den flisade mandeln i stekpanna eller i ugn på 275 grader på bakplåtspapper, passa! Det går fort!
Häll äggulor, socker, vaniljsocker i en skål och rör om väl. Vispa vitorna och saltet till hårt skum. Vände ner i omgågar i ägg/sockerblandningen. Blanda ner det rivna skalet och mandeln. Blanda de torra ingredienserna och sikta i. Arbeta till en smidig deg. Dela degen och rulla ut den till två tjocka längder. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ca 35 min. Ta ut plåten och skär i 1 cm tjocka bitar. Förvara dem i burk med lock eller i frysen.
Om de inte blir tillräckligt hårda, ha in dem i ugnen på låg värme i ca 20 min.

Chokladfondant

Antal portioner: 4

120 g mörk choklad, 70 %
120 g smör
1.5 dl strösocker
4 st ägg
1 nypa svarta kardemummakärnor, stötta 
1 msk kakao
smör till formarna
Till servering
vaniljglass och hallon

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smörj 4 ugnsfasta formar noggrant och rikligt med smör.

3. Smält chokladen och smält smöret i ett vattenbad.

4. Stöt kardemumman i mortel.

5. Vispa hela ägg med strösocker och kardemumma fluffigt.

6. Rör ner kakaon i äggsmeten.

7. Vänd varsamt ihop äggsmeten med chokladen.

8. Fyll formarna med smet och stoppa genast in dem i ugnen och grädda fondanten i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. De ska vara lite lösa och rinniga i mitten.

 

Tips

Fondanten kan gräddas i teflonformar och vändas upp vid servering eller i koppar och då serveras direkt ur koppen (då slipper man oroa sig för att fondanten inte ska släppa ur koppen).Det här bakverket är utan mjöl och kan därför serveras till glutenintoleranta. Det är viktigt att inte smeten får stå innan man fyller upp formarna och gräddar bakverken. Då hinner den sjunka ihop. /Leila Lindholm


Goaste fisksoppan

Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min

Soppa
400 g torskfile
300 g laxfile
0.5 st purjolök
0.5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1.5 msk tomatpure
1.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2.5 dl vin, torrt vitt 
1.5 st fiskbuljongtärning
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor
150 g musslor

Vitlöksmajonnäs
1 st äggula
1 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 tsk vinäger
1 dl crème fraiche
1.5 tsk tomatpure
0.5 krm cayennepeppar
1.5 krm salt
3- 4 vitlöksklyftor

Gör så här

1. Soppa
Tina fisken om den är fryst.

2. Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.

3. Smält smöret i en stor gryta.

4. Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.

5. Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.

6. Koka ett par minuter.

7. Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.

8. Sjud 15 minuter.

9. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.

10. Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.

11. Tillsätt räkorna och musslorna.

12. Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.

13. Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.

14. Vitlöksmajonnäs
Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.

15. Rör i hop ägg och senap.

16. Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.

17. Tillsätt vinäger och crème fraiche.

18. Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.

 


Mintchokladtårta

se http://www.alltommat.se/recept/Mintchokladtarta-17086

Tagliatelle med vitlöksdoftande fläskfilé i senapsås

Ingredienser

500 gram 
240 gram 
10 st 
2 msk 
2 dl 
2 dl 
2 msk 
2 st 
1 msk 

Tillagning

1. Skiva svamp och fräs i matfett. Skär fläskfilén i bitar och bryn i stekpanna med hög kant.

2. Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.

3. Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt. Blanda ner gräslöken i såsen.

Servera på 4 tallrikar med pasta, fläskfilé, sås och fräsch sallad

Fläskfilé med senapssås

http://www.tasteline.com/Recept/Tagliatelle_med_vitloksdoftande_flaskfile_i_senapsas

RSS 2.0