Alexanders Pasta
Ingredienser (4 personer):
2 dl durumvetemjöl
2 dl vetemjöl
2 st medelstora ägg
2 msk vatten
2 msk olivolja
2 krm salt
Instruktioner:
1. Häll upp mjölet i en hög och gör ett hål i mitten. Tillsätt äggen i hålet samt olja, salt och vatten.
2. Vispa försiktigt med en gaffel så ägg och det andra blandar sig.
3. Blanda nu ihop äggröran med mjölet, lite mjöl i taget.
4. Knåda degen tills den blir smidig. Om tid finns är det bra om den vilar i kylskåp cirka 30 minuter.
5. Dela degen i fyra lika stora delar och kör den igenom pastamaskinen till önskat format.
6. Låt pastan ligga och torka en stund innan du kokar den.
7. Koka pastan i lättsaltat vatten och servera den tillsammans med något smarrigt.
Färsbiffar med mozzarella och tomatsås
500 g blandfärs
1 ägg
1 msk fransk senap
<1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g mozzarella
Blanda samman allt utom mozzarellan.
Forma färsen till minst 8 tunna biffar.
Lägg ihop två och två med mozzarella i mellan.
Stek i panna tills de får fin färg. Sätt in i ugnen och efterstek på 175 grader i ca 15 min.
Tomatsås
Smörstek 1 hackad vitlöksklyfta
Häll i 1 burk finkrossade tomater.
Krydda med
1 tsk socker
1 tsk balsamicovinäger
1 msk oregano
Salt och peppar
Servera med pasta och sallad
Hel kyckling i ugn
1 msk smält smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde (eller "lättare" grädde)
Låt lergrytan ligga i vatten ca 10 min.
Blanda smör, soja, salt, peppar och rosmarin.
Pensla kycklingen ut- och invändigt med blandningen.
Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
Häll på grädden efter 40 min. och stek ytterligare ca 20 min.
Servera med ris och gelé
Mammas lax
ca 800 g lax
Kallrökt skivad lax, ca 100 g
Citronpeppar
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar
Potatis
Sockerärtor
Smörj en ugnssäker form. Skär laxen i bitar och lägg i, lägg skivor av rökt lax emellan varje bit. Krydda!
In i ugnen på 200 grader ca 20 min
Koka ihop såsen och servera allt med pressad potatis och sockerärtor.
Saffransbullar med vanilj
Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl
Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker
Ägg
Pärlsocker
- Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
- Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
- Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Tips Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.
Kolatårta
Rice crisp tårta de lux
Simons laxburgare
2 ägg
4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk malen spiskummin
2 tsk malen ingefära
2 tsk salt
2 tsk chilipulver
Blanda allt i matberedaren.
Gör till biffar och stek, men inte för länge.
Mangovinägrett:
1mango
4 msk mango chutney
2 msk vitvinsvinäger
1msk matolja
2 krm salt
Färsk Chili efter behag
Annies lax
Biscotti
Chokladfondant
Antal portioner: 4
120 g mörk choklad, 70 %
120 g smör
1.5 dl strösocker
4 st ägg
1 nypa svarta kardemummakärnor, stötta
1 msk kakao
smör till formarna
Till servering
vaniljglass och hallon
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj 4 ugnsfasta formar noggrant och rikligt med smör.
3. Smält chokladen och smält smöret i ett vattenbad.
4. Stöt kardemumman i mortel.
5. Vispa hela ägg med strösocker och kardemumma fluffigt.
6. Rör ner kakaon i äggsmeten.
7. Vänd varsamt ihop äggsmeten med chokladen.
8. Fyll formarna med smet och stoppa genast in dem i ugnen och grädda fondanten i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. De ska vara lite lösa och rinniga i mitten.
Tips
Fondanten kan gräddas i teflonformar och vändas upp vid servering eller i koppar och då serveras direkt ur koppen (då slipper man oroa sig för att fondanten inte ska släppa ur koppen).Det här bakverket är utan mjöl och kan därför serveras till glutenintoleranta. Det är viktigt att inte smeten får stå innan man fyller upp formarna och gräddar bakverken. Då hinner den sjunka ihop. /Leila Lindholm
Goaste fisksoppan
Antal portioner: 4
Färdigt på: 30 min
Soppa
400 g torskfile
300 g laxfile
0.5 st purjolök
0.5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1.5 msk tomatpure
1.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2.5 dl vin, torrt vitt
1.5 st fiskbuljongtärning
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor
150 g musslor
Vitlöksmajonnäs
1 st äggula
1 tsk dijonsenap
2 dl olja
1 tsk vinäger
1 dl crème fraiche
1.5 tsk tomatpure
0.5 krm cayennepeppar
1.5 krm salt
3- 4 vitlöksklyftor
Gör så här
1. Soppa
Tina fisken om den är fryst.
2. Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.
3. Smält smöret i en stor gryta.
4. Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.
5. Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.
6. Koka ett par minuter.
7. Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.
8. Sjud 15 minuter.
9. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.
10. Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.
11. Tillsätt räkorna och musslorna.
12. Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.
13. Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.
14. Vitlöksmajonnäs
Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.
15. Rör i hop ägg och senap.
16. Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.
17. Tillsätt vinäger och crème fraiche.
18. Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.
Mintchokladtårta
Tagliatelle med vitlöksdoftande fläskfilé i senapsås
Ingredienser
500 gram |
240 gram |
10 st |
2 msk |
2 dl |
2 dl |
2 msk |
2 st |
1 msk |
Tillagning
2. Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.
3. Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt. Blanda ner gräslöken i såsen.
Servera på 4 tallrikar med pasta, fläskfilé, sås och fräsch sallad