Rice crisp tårta de lux

Marängbottnar (3 st)
8 äggvitor
4 dl socker
6 dl rice krispies
Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad, 70%
Dekoration
4 dl grädde Frukt och bär efter egen smak (Tex kiwi, hallon, jordgubbar, mandariner, blåbär och passionsfrukt)
Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör. Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. (använd gärna assistent om du har det eftersom det tar ca 10-15 min att vispa marängen) Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar, men inte heller varma - för mjuka och kan spricka)
Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila den gärna först för att få bort ev. klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något. Gör chokladsmeten på samma sätt. Chokladen finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.
Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut chokladkrämen och lägg på marängbotten nr 2. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar eller över natten (godast då!)
Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med frukt, bär och choklad.
(recept lånat härifrån: http://mingodasida.blogspot.com/2010/06/rice-crisp-tarta-de-lux.html)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0