Hel kyckling i ugn

1 kyckling på ca 1 kg
1 msk smält smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde (eller "lättare" grädde)

Låt lergrytan ligga i vatten ca 10 min.
Blanda smör, soja, salt, peppar och rosmarin.
Pensla kycklingen ut- och invändigt med blandningen.

Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
Häll på grädden efter 40 min. och stek ytterligare ca 20 min.

Servera med ris och gelé

Mammas lax

4 portioner

ca 800 g lax
Kallrökt skivad lax, ca 100 g
Citronpeppar

2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar

Potatis
Sockerärtor

Smörj en ugnssäker form. Skär laxen i bitar och lägg i, lägg skivor av rökt lax emellan varje bit. Krydda!
In i ugnen på 200 grader ca 20 min

Koka ihop såsen och servera allt med pressad potatis och sockerärtor.

Saffransbullar med vanilj

Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl


Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker 

Ägg
Pärlsocker

  1. Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
  2. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
  3. Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
  5. Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250ºC.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Tips Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.


RSS 2.0