Hel kyckling i ugn
1 kyckling på ca 1 kg
1 msk smält smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde (eller "lättare" grädde)
Låt lergrytan ligga i vatten ca 10 min.
Blanda smör, soja, salt, peppar och rosmarin.
Pensla kycklingen ut- och invändigt med blandningen.
Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
Häll på grädden efter 40 min. och stek ytterligare ca 20 min.
Servera med ris och gelé
1 msk smält smör
1 msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
2 tsk rosmarin
2 dl vispgrädde (eller "lättare" grädde)
Låt lergrytan ligga i vatten ca 10 min.
Blanda smör, soja, salt, peppar och rosmarin.
Pensla kycklingen ut- och invändigt med blandningen.
Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på locket. Ställ in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 250 grader.
Häll på grädden efter 40 min. och stek ytterligare ca 20 min.
Servera med ris och gelé
Mammas lax
4 portioner
ca 800 g lax
Kallrökt skivad lax, ca 100 g
Citronpeppar
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar
Potatis
Sockerärtor
Smörj en ugnssäker form. Skär laxen i bitar och lägg i, lägg skivor av rökt lax emellan varje bit. Krydda!
In i ugnen på 200 grader ca 20 min
Koka ihop såsen och servera allt med pressad potatis och sockerärtor.
ca 800 g lax
Kallrökt skivad lax, ca 100 g
Citronpeppar
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1-2 grönsaksbuljongtärningar
Potatis
Sockerärtor
Smörj en ugnssäker form. Skär laxen i bitar och lägg i, lägg skivor av rökt lax emellan varje bit. Krydda!
In i ugnen på 200 grader ca 20 min
Koka ihop såsen och servera allt med pressad potatis och sockerärtor.
Saffransbullar med vanilj
Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
16 dl vetemjöl
Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 tsk vaniljsocker
Ägg
Pärlsocker
- Smula jästen i en degbunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med en mortelstöt eller kavel på påsen. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och låt det bli ca 37ºC.
- Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Rör ner kvarg, socker, ägg och salt. Arbeta ner nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen och täck den med bakduk. Låt jäsa 30-45 minuter.
- Fyllning: rör matfettet, socker och vaniljsocker smidigt.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 45 bullar).
- Kavla ut varje del på mjölad bänk till en kaka, ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär ca 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.
Tips Blanda gärna i stötta kardemummakärnor i fyllningen.