Pepparkaksdeg

150 gram smör (rumstempererat)
1½ dl grädde
1½ dl ljus sirap
1 hg farinsocker
1 hg strösocker
1 msk kanel
1 msk ingefära
6 ml malda nejlikor
3 ml malen kardemumma
1 knivsudd kryddpeppar

500-600 gram mjöl
1½ msk bikarbonat

Vispa grädde och blanda med smör sirap, socker och kryddor i matberedaren i 15 minuter.

Tillsätt mjöl blandat med bikarbonat och arbeta tills degen är blank och smidig.

Grädda på smorda plåtar i 175 C i 6 minuter


Snabba middagen

80 gram nötfärs
½ strimlad gul lök
½ strimlad paprika
½ tsk osötad senap
1½ dl grönsaksbuljong
2 tsk maizena redning

Bryn kött och lök i olja. Blanda i paprka och senapen. Späd med buljong och strö i maizena redningen. Låt puttra 1-2minuter. Servera med pasta.

Pasta med tonfisksås

½ burk tonfisk
½ rödlök
1 dl gröna ärtor
½ röd paprika
½ gul paprika
1 bit fänkål
1 ½ dl krossade tomater

fräs lök, paprika och fänkål i olja, 3-4 minuter. Häll på tonfisk, tomater och ärtor. Låt småputtra 2 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med sallad och pasta.

Öbergs bröd

5 dl vetemjöl special med fullkorn
5 dl valfritt mjöl, tex grahamsmjöl, dinkelmjöl
3 dl 4-korns kross eller liknande
2 dl linfrön
1 ½ dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 msk salt
1 tsk bikarbonat

1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap

Blanda de torra ingredienserna, rör i filmjölk och sirap.
Häll i två brödformar som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 60 min
Lägg på folie efter ca 45 min om de bränns.

RSS 2.0