Kolatårta

Botten:
24 digestivekex eller tex Brago, 2 paket Annas pepparkakor (ett paket vanliga och ett paket kardemummapepparkakor)
175 gram smör
Kolakräm:
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl brun farin
100 gram smör
Fyllning:
250 gram hallon (kan bytas ut mot bananer, lingon eller annat efter eget tycke och smak)
3 dl vispgrädde
Dekoration:
Riven vit, mörk och/eller ljus choklad
Krossa kexen med en mortel. Smält smöret i en kastrull och häll över de krossade pepparkakorna. Blanda ihop till en massa som trycks ut i en form med löstagbar kant. Tryck ut massan lite upp mot sidorna också. Ställ i kylskåp för att stelna.
Häll upp den kondenserade mjölken i kastrullen. Tillsätt farinsockret och smöret. Låt koka i cirka 10 minuter på svag värme tills det tjocknar och blir såsig. Rör om så att krämen inte bränner fast i botten. Häll krämen över pepparkaksbotten och ställ in i kylskåp för att stelna. När krämen har stelnat lägg på hallonen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut den över hallonen. Riv över choklad.
(Recept lånat härifrån: http://frostrosor.blogspot.com/2011/02/ljuvlig-kolatarta.html)

Rice crisp tårta de lux

Marängbottnar (3 st)
8 äggvitor
4 dl socker
6 dl rice krispies
Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemp.
1 tsk vaniljsocker
50 g mörk choklad, 70%
Dekoration
4 dl grädde Frukt och bär efter egen smak (Tex kiwi, hallon, jordgubbar, mandariner, blåbär och passionsfrukt)
Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör. Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. (använd gärna assistent om du har det eftersom det tar ca 10-15 min att vispa marängen) Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något (de ska inte vara helt kalla - risk att de fastnar, men inte heller varma - för mjuka och kan spricka)
Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila den gärna först för att få bort ev. klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något. Gör chokladsmeten på samma sätt. Chokladen finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.
Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut chokladkrämen och lägg på marängbotten nr 2. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårtan dra i kylen några timmar eller över natten (godast då!)
Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Garnera med frukt, bär och choklad.
(recept lånat härifrån: http://mingodasida.blogspot.com/2010/06/rice-crisp-tarta-de-lux.html)

Simons laxburgare

800 - 1000 g Laxfileér
2 ägg
4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk malen spiskummin
2 tsk malen ingefära
2 tsk salt
2 tsk chilipulver

 

Blanda allt i matberedaren.
Gör till biffar och stek, men inte för länge.

 

Mangovinägrett:
2 schalottenlök
1mango
4 msk mango chutney
2 msk vitvinsvinäger
1msk matolja
2 krm salt
Färsk Chili efter behag

 

Blanda ihop och låt stå i kylskåp och dra.
Stek brödskivor i olivolja, salta.
Servera med lite tomat purjolök avokado och sallad.

Annies lax

1 burk creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
Dill (fryst tex)
1-2 paket skivad kallrökt lax
Avocado och tomater till
Stek laxen så den blir lite knaprig.
Blanda ihop såsen av creme fraiche, buljongtärninge och dill.
Servera med pasta.

RSS 2.0