Mexikansk sallad med kryddig dressing
4 port
2 avocado
4 tomater
1 grön paprika
150 gr Arla Herrgård
1 liten rödlök
1 burk röda bönor, ca 400 gr
2 msk färsk koriander eller basilika
Dressing:
½ tsk mald spiskummin
½ msk chilipulver
1 krm kanel
1 tsk sambal oelek
1 msk balsamvinäger
1 krm salt
2 msk olivolja
Vispa samman ingredienserna till dressingen. Låt den stå
och samla smak.
Tärna avokado, tomater och paprika grovt. Riv osten grovt.
Skiva lökan tunt. Skölj bönorna varsamt i vatten och låt dem
rinna av.
Blanda försiktigt alla ingredienser och slå över dressingen.
Italiensk fläskfilé
1 kg fläskfilé
15 färska champinjoner
3 dl grädde
2 dl rött vin
2 vitlöksklyftor
6 soltorkade tomater + kryddoljan
svartpeppar, salt, italiensk salladskrydda, en gnutta socker
soya
köttbuljong el. kalvfond
riven parmesan
Putsa filén och skär i skivor. Stek i smör, krydda.
Lägg över köttet i ugnsfast form.
Stek champinjonhalvor i köttskyn och lägg över köttet.
Sås:
Häll grädden i den använda pannan. Tillsätt vin, köttbuljong, soya, vitlök, fint hackade soltorkade tomater + oljan.
Häll såsen över köttet och champinjonerna.
Hit kan förberedas.
Strax före servering: strö över riven parmesan och gratinera i 200 graders ugn.
Serveras med färsk pasta eller potatisgratäng.
Chocolate chip cookies med havre
4 ½ dl farinsocker
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
190 g smör eller margarin
2 ägg
6 ½ dl havregryn
3 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
150 g grovhackad choklad (gärna Marabou Daim)
Blanda farinsocker, strösocker, vaniljsocker och smör i en skål tills det blir krämigt. Vispa äggen lätt. Häll i äggen och havregrynen i sockerblandningen. Rör om.
Blanda mjöl, salt och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i smeten. Rör till sist ner chokladen. Blanda allt väl.
Gör "pannbiffar" av smeten och lägg på smord eller bakpappersklädd plåt, 12 kakor per plåt. De blir dubbelt så stora i ugnen!
Grädda i 150-180°C i 8-12 minuter beroende på storlek. Även om de ser mjuka ut så ta ut dem, de stelnar när de svalnar. 12 kakor per plåt blir bäst vid ca 9 min.