Tacopaj

Pajdeg:
4 dl mjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör
1½ dl mjölk

Blanda samma och förgrädda i 200°C i 10 minuter.

Fyllning:
600 gram köttförs
1 påse tacokryddor
1 lök
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
1 burk crème fraiche
4 msk majonäs
1 kram peppar
2 dl riven ost

Stek färsen, lök och kryddorna. Rör i resten, häll i pajskalet och strö över osten.
Grädda i 200°C i 10-15 minuter.

Kycklingpaj

Pajdeg:
4 dl mjöl
150 gram smör
3 krm salt
1 krm peppar
4½ msk vatten

Arbeta ihop degen och låt den vila i 30 minuter i kylskåp. Tryck ut i pajform (28cm), nagga och pensla med ägg. Förgrädda i 200°C i 15 minuter. Spara ev. lite deg till galler.

Fyllning:
1 grillad kyckling
1 burk knoppsparris (ca 300 gram)
50 gram smör
4 dl skuren purjolök
3½ msk vetmjöl
1 dl sparrisspad
½ buljongtärning
1 dl vatten
2 dl crème fraiche
2½ tsk ljus fransk senap
2 kram salt och peppar
2 tsk dragon

Skär kycklingen och sparrisen i bitar. Spara 1 dl spad.
Fräs purolök i smör i en kastrull, låt puttra mjuk och glansig.
Vispa ihop mjöl, spad och buljon till en slät redning, kok upp under omrörning.
Ta av kastrullen och rör i crème fraiche. Koka upp och tillsätt senap, kryddor kyckling och sparris.
Häll stuvningen i pajskalet. Pensla ev. galler med ägg.
Grädda i 200 °C i 25 minuter.

Korvstroganoff

300-400 gram falukorv
1 gul lök
1 tsk paprikapulver
<½ dl tomatpuré
1 msk senap
1 buljongtärning
2 dl vatten
peppa

Ströäppelkaka

4-5 syrliga äpplen
½-1 dl socker

50 gram smör
1 dl socker
1 dl mjöl
(rivet skal av ½ citron)

Smörj en form. Skala och skiva äpplena. Lägg i formen och strö över socker. Blanda samman smör, mjöl och socker och strö över äpplena.
Grädda kakan i 200°C i 20-25 minuter.

Banankaka

1½ dl socker
1 ägg
50 gram smör
2 bananer
4 msk grädde eller 4 msk + 10 gram smör
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2¼ dl mjöl

Vispa ägg och socker. Tillsätt de mosade bananerna, grädden och det avsmalnande smöret. Blanda mjölet med bikarbonat och bakpulver och rör ner i smeten. Grädda kakan i välsmord form i 175°C i 40 minuter eller i muffinsformar 225°C i ca 15 minuter.

Solrosbaguetter

50 gram jäst
5 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl skalat sesamfrö
12-13 dl mjöl

Blanda jäst, vatten och olja. Tillsätt resten och låt degen sedan jäsa i 40 minuter.
Dela degen i 8 delar och lägg på en plåt. Skåra baguetterna. Låt jäsai 40 minuter.
Grädda i 225°C i 12 minuter.

Köttfärsgryta

400 gram köttfärs
1½ gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 tsk osötad senap, typ dijon
4 dl vatten
1 buljongtärning
maizenaredning

Bryn köttfärsen och löken. Blanda i paprikan och senapen. SWpäd med buljon och rör ned maizenaredningen.
Låt puttra några minuter.

Currykyckling

4 kycklingfiléer
1 gul lök
1-2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 röd paprika
2 äpplen
1 dl matlagningsgrädde (eller smalare)
(salt, peppar)

Fräs löken några minuter. Strö över curry och paprikapulver. Vänd i kycklingbitarna och låt dem få lite färg. Smula över buljontärningen och häll på vattnet. Låt småputtra 15 minuter.
Tärna paprika och äpple och rör ner. Häll på grädden och låt småputtra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

RSS 2.0